فهرست مطالب

مجله راهبردهای نوین تربیت معلمان
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر شیربگی*، مصطفی قادری، هادی فریادرس صفحات 3-32

    چالش های متعددی بر سر راه توسعه حرفه ای معلمان وجود دارد. هدف پژوهش حاضر مطالعه تجارب ادامه تحصیل، از دیدگاه معلمان و اساتید همدان بود. این پژوهش با رویکردی تفسیری و به روش پدیدار نگاری انجام گرفت. در این تحقیق 39 نفر در مصاحبه نیمه ساختمند به عنوان نمونه مشارکت کردند. نتایج به دست آمده از تحلیل ها نشان داد که مولفه هایی مانند خستگی جسمی و روحی، پایین آمدن کیفیت و توان تدریس و تحصیل عدم حضور در کلاس، انجام ندادن پایان نامه و تحقیقات علمی، اخراج از دانشگاه، کم کاری، عدم هماهنگی با اداره آموزش و پرورش، پایین آمدن کیفیت تدریس از سوی مصاحبه شوندگان قابل احصا است. با اتخاذ تصمیماتی همچون ایجاد دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه های مجازی و آنلاین که نیازمند حضور فیزیکی در مکان خاصی نیست، ممکن است بسیاری از این موانع سر راه توسعه حرفه ای معلمان هموار شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: معلمان، ادامه تحصیل، توسعه حرفه ای، دانشگاه فرهنگیان
  • محبوبه سادات کدخدایی* صفحات 33-50
    پیشرفت هر جامعه ای بیش از هر چیز در گرو عملکرد مطلوب نظام آموزشی آن کشور است و آنچه در قلب نظام آموزشی هر کشور جای دارد، معلم است. معلم را می توان واسطه بین سیاستهای نظام آموزشی و دانش آموزان دانست. بنابراین آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد استفاده از معلمان آگاه با شناخت و دانش کافی و مناسب است. دانش معلم باید جامعیت و مانعیت لازم را داشته باشد. معلم نیازمند است در حوزه های دانش پداگوژی، دانش محتوایی و دانش محتوای پداگوژی شناخت کافی داشته باشد تا بتواند رسالت خویش را در آموزش و پرورش به بهترین شکل ممکن انجام دهد. به نظر می رسد جای دو نوع دانش دیگر در میان دانش های معلم خالی باشد و آن دانش بافت جامعه و دانش فراشناختی است. منظور از دانش بافت، آگاهی معلم از شرایط تاریخی، جامعه شناختی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعه محل خدمتش است. منظور از دانش فراشناختی این است که معلم بر انواع دانش خود و چگونگی استفاده از آنها نظارت کند و در این زمینه انعطاف لازم را داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانش محتوا، دانش محتوای پداگوژی، دانش پداگوژی، دانش بافت، دانش فراشناختی
  • فاطمه الزهرا احمدی*، آمنه احمدی صفحات 51-72

    این پژوهش با توجه به این مسئله صورت گرفته است که هرچند از نگاه یونسکو دانشجو معلمان در سن بزرگسالی قرار دارند اما الگوهایی که برای آموزش آنان استفاده می شود از جنس آندراگوژی نیست. برای حل این مسئله یکی از الگوهای آموزش بزرگسالان به نام آموزش گفت و شنودی معرفی می شود. این الگو از آن رو انتخاب می شود که به باور صاحب نظران تربیت معلم، گفت و شنود راهی برای بارو کردن فرایند تامل در دوره تربیت معلم و به ویژه دوره کارورزی است. به این ترتیب در این پژوهش، آموزش گفت و شنودی معرفی می گردد و با تکیه بر روش طبقه بندی به شیوه ی استقرایی عناصر موجود در آن که به اثربخش کردن دوره کارورزی می انجامد شناسایی می شوند. یافته های این پژوهش گویای آن است که عنصرهای زیر می توانند فرایند تامل حرفه ای را غنا بخشند و تسهیل کنند: کارگروهی؛ پراکسیس؛ نقش؛ درآمیخته شدن؛ توالی و تقویت؛ مکان؛ زمان؛ امنیت؛ احترام؛ فوریت؛ به کارگیری ایده ها، دل خاسته ها، رفتارها؛ پاسخگویی و فعالیت های یادگیری.

    کلیدواژگان: تربیت معلم، آموزش گفت و شنودی، کارورزی، طبقه بندی استقرایی
  • محسن ایزدی بیدانی*، محمدحسن عباسپور اپورواری، عارفه اسماعیلی صفحات 71-86

    یکی از مهم ترین دغدغه هایی که امروزه مدارس کشور با آن روبه رو هستند تغییر نظام ارزشیابی از سنتی به توصیفی است، با چالش ها و مشکلاتی که سر راه معلمان، دانش آموزان و والدین قرار داده است دارای مزیت هایی نیز هست. ما در این پژوهش سعی بر آن داریم تا این چالش ها را شناسایی کنیم و بر مرتفع سازی آنان اقدام به عمل آوریم. این مطالعه به شیوه ی کیفی انجام گرفت و در آن از روش پدیدارشناسی برای درک چالش ها استفاده شده شرکت کنندگان از میان معلمان شهرستان کوهبنان انتخاب شدند و نمونه گیری مبتنی بر هدف با هفت شرکت کننده انجام گرفت. روش اصلی جمع آوری اطلاعات، مصاحبه بدون ساختار و عمیق با روش تجزیه و تحلیل کلایزی [1] صورت پذیرفته است. در طی مطالعه ی چالش های معلمان دوره ی ابتدایی در اجرای طرح ارزشیابی توصیفی پنج مضمون «روش تدریس، چالش های ارزشیابی، انتظارات والدین، چالش های دانش آموزان و تاثیر پوشه کار» استخراج گردید. پژوهش حاضر با توصیف چالش های معلمان در ارزشیابی توصیفی به بررسی این چالش ها پرداخت و آموزش تخصصی به معلمان، جلسات توجیهی برای والدین و تغییر روش تدریس متناسب با ارزشیابی را در برطرف سازی این چالش ها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: چالش ارزشیابی، روش تدریس، انتظارات والدین، چالش دانش آموزان، تاثیر پوشه کار
  • محمد زینلی پور*، رضا فخاری صفحات 87-100

    با توجه به نقش محیط زیست و منابع طبیعی در نیل به اهداف توسعه، هدایت صحیح آموزش برای نهادینه کردن فرهنگ حفاظت از این سرمایه ها ضروری است. در این پژوهش به صورت کیفی میزان تاثیر آموزش دوره ابتدایی بر انتقال مفاهیم حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی با استفاده از دیدگاه آموزگاران دنبال شد. جامعه آماری آموزگاران ابتدایی سال 95-1394 رفسنجان، حجم نمونه 32 نفر و ابزار مورد استفاده مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل و مضامین اصلی و فرعی از بین یادداشت ها انتخاب شدند. بر اساس نتایج پژوهش مضامین اصلی شامل دانش آموز، معلم، کتاب و محتوی، مدرسه و کارکنان، خانواده، روش آموزش، فوق برنامه، تربیت معلم و آموزش و پرورش و مضامین فرعی شامل کیفیت محتوی کتب، تمرکز محتوی بر تغییر نگرش، تاکید محتوی بر تغییر در رفتار اجتماعی و فردی، تاکید محتوی بر افزایش دانش، ایجاد اشتیاق و جاذبه برای فراگیر، عمق بخشی و تمرکز بر روی مباحث، تطابق با نیازهای واقعی فراگیران، بنیه علمی آموزگاران، کیفیت چاپ کتاب، فعالیت های فوق برنامه، ضمن خدمت، امکانات و تجهیزات موثر در آموزش و نیز توجه به نیازمندی های محلی مرتبط با مسایل محیط زیست و منابع طبیعی بودند.

    کلیدواژگان: مصاحبه، برنامه درسی، دوره ابتدایی، آموزش محیط زیست، منابع طبیعی، نیازسنجی
  • طاهره زحمتکش*، مراد یاری دهنوی، فاطمه ابراهیمی شاه آبادی صفحات 101-118

    این پژوهش به منظور بازنمایی پیامدهای طرح ارزشیابی توصیفی  در مقطع ابتدایی، 15 نفر از معلمان مجری این طرح را به عنوان افراد نمونه پژوهش انتخاب نموده و در اجرای پژوهش از روش زیست نگاری بهره گرفته است. نتایج این پژوهش حاکی از این است که این طرح در ارتباط با روش تدریس، معلم، دانش آموز و محتوای آموزشی، نسبت به روش سنتی از پیامدهای مثبتی برخوردار بوده و آثار مثبتی در حوزه اخلاق  به دنبال دارد و سازوکارهایی نیز در پیدایش این آثار مثبت دخیل می باشد که در متن مقاله به آن ها پرداخته شده است، علاوه بر این، طرح مذکور با پیامدهای منفی نیز روبرو هست که  عواملی از قبیل حجم کتب درسی، عدم آگاهی کافی معلمان و اولیاء نسبت به این طرح و کمبود وقت کلاس، در شکل گیری این پیامدهای منفی  خالی از تاثیر نیست.

    کلیدواژگان: پیامدها، ارزشیابی کیفی-توصیفی، معلمان، دوره ابتدایی
  • فهیمه گندمی* صفحات 119-140

    تلاش در جهت تغییر و نوآوری در حوزه برنامه درسی، به دست معلمان با صلاحیت و توانمند به ثمر می نشیند. برنامه های تربیت حرفه ای به منزله ای راهبردی مهم در جهت بهبود کیفیت تدریس و پیشرفت دانش آموزان قلمداد می شوند. شواهد فراوان حکایت از این حقیقت دارد که رویکرد های متمرکز و کوتاه مدت در زمینه رشد حرفه ای، در فراهم آوردن موجبات ایجاد تغییر معنادار در عملکرد معلم در کلاس درس، قرین موفقیت نبوده اند. لذا تمرکز زدایی از برنامه های آموزش معلمان و تدارک فرصت های یادگیری مبتنی بر بافت و مدرسه بنیان، به منظور رشد حرفه ای پایدار، یک ضرورت اساسی است. لذا در پژوهش حاضر، که نوعی پژوهش هنجاری است، نگارنده بر اساس مرور پیشینه و مطالعه پژوهش های عمیقی که با هدف تعیین ویژگی های مدل های اثربخش رشد حرفه ای معلمان انجام شده است، به شناسایی عناصر اساسی می پردازد که ستوان فقرات برنامه های اثربخش تربیت حرفه ای ضمن خدمت محسوب می شود. هدف، ارایه یک چهارچوب مفهومی برای تفکر در مورد برنامه درسی رشد حرفه ای معلمان، با تاکید بر ماهیت فرایندی و مبتنی بر بافت آن است. لازم به ذکر است که نگارنده در پژوهش حاضر، در راستای عملیاتی نمودن اهداف و راهبرد های ذکر شده در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در خصوص رشد و بالندگی مستمر معلمان، گام برداشته است.

    کلیدواژگان: رشد حرفه ای مستمر، تربیت حرفه ای ضمن خدمت، رویکرد مدرسه بنیان، رشد حرفه ای اثربخش، دیدگاه سازنده گرایانه
  • پریسا مایلی، فرشته آل حسینی* صفحات 141-154

    در این مقاله نویسنده در پی نشان دادن کنش پژوهی به عنوان فعالیت حرفه ای معلمان محقق برای توسعه بینش ها، کنش ها و تغییر تربیتی است؛ این که برای عاملان تربیت چه جایگاهی در حل مسایل تربیتی باید داشته باشد، و چگونه موجب خودکاوی شخص و بهسازی تربیت می شود. کنش پژوهی مستلزم آن است که عاملان نخست حوزه کنش را شناسایی کنند، فعالیتی برای بهبود طراحی و بعد عمل کنند، این فرایند را همواره مشاهده و بر آن تامل کنند، اگر لازم است در طرح ها و کنش ها تجدیدنظر کنند و این چرخه را توالی ببخشند تا شواهدی دال بر تغییر و بهبود ظاهر شود. در این مقاله تعاریف و انواع کنش پژوهی از دید صاحب نظران، سیر تحول کنش پژوهی، چگونگی اجرا، سبک های کنش پژوهی، و تاثیر کنش پژوهی بر مدارس بررسی شده است. مهمترین دعوی مقاله این است که کنش پژوهی ابزاری قدرتمند و موفق برای تغییر تربیتی در مدارس است.

    کلیدواژگان: کنش پژوهی، معلم به منزله محقق، خودکاوی، تامل، تغییر تربیتی
|
  • Pages 3-32

    There are many challenges facing teachers’ professional development. The purpose of the present paper is to study the experiences of teachers and Faculty members of continuing their education in the city of Hamedan. An interpretive phenomenographic approach was applied in this research. In this study, 39 teachers participated in semi-structured interviews. The results of the qualitative analysis showed that factors such as physical and mental boredom, lowering the quality of teaching and education, lack of attendance, not doing the theses and scientific research, expulsion, negligence, and lack of coordination with the Department of Education affects the participants. Establishing Teachers training University and virtual and online universities that don’t need any physical presence in a particular time or place may pave the way for the promotion of professional teachers.

    Keywords: teachers, continuing education, professional development, Teachers training University
  • Mahbobeh Sadat Kadkhodaie * Pages 33-50
    Progress of any society is dependent on the performance of its educational system and teacher is the heart of the educational system of each country. Teacher is between the educational system policies and students, So use of teachers with the understanding and knowledge is very important for any society. The teacher needs comprehensive knowledge. The necessary knowledge for teacher is in the areas of pedagogy knowledge, content knowledge and pedagogical content knowledge for optimal performance in education. It seems that the two types of other knowledge is Necessary for teacher: context Knowledge and metacognition knowledge. Context Knowledge is the teacher awareness of history, sociology, politics, economic and culture about his society. This type of knowledge helps to teachers that have adequate control over their educational context. The metacognition knowledge is teacher awareness about his knowledge, monitoring and flexibility about it.
    Keywords: content knowledge, pedagogical content knowledge, pedagogical knowledge, context knowledge, metacognition knowledge
  • Fatemezahra Ahmadi*, Amene Ahmadi Pages 51-72

    Although teacher candidates are adults, the instructional models used in teacher colleges are not aligned with andragogical approach. To resolve this problem a new model of adult education which is called Dialogue Education is introduced to teacher colleges in this study. Scholars believe that dialogue is a practical means to invite reflection in teacher colleges especially during school placement. Therefore in this paper Dialogue Education is introduced and by using Inductive Category Development procedure its components, which make school placement experiences effective, are determined. The findings suggest that following components can promote reflection in professional courses:  Teamwork in small groups; Praxis; Clear roles; Engagement; Sequence and Reinforcement; time; location; Safety; Respect; Immediacy; Ideas, feelings, actions; Accountability, Learning Tasks.

    Keywords: Teacher Education, dialogue education, placement program, inductive category development
  • Mohsen Izadi*, MhammadHasan Abbaspour, Arefe Esmaeli Pages 71-86

    Modifying evaluation system from traditional to descriptive is one of the most important solicitude of Iranian schools currently. In spite of its problems and challenges for teachers, this modification has some advantages. This research is done in a qualitative way and phenomenology method is selected for recognizing those challenges. Participants were selected from among kuhbanan teachers; for this sake, seven teachers were interviewed. The main research instrument was in-depth semi-structured interview. The data were analyzed according to Colaizzi's analyzing method. The findings of this research include five main themes, namely teaching method, Evaluation challenges, parent's expectations, student's challenges and the effect of portfolios. This paper, describes descriptive evaluation challenges for teachers. For solving these challenges we propose professional education of teachers, holding justification meetings for parents and changing teaching methods according to evaluation method.

    Keywords: evaluation challenges, Teaching Method, parent’sexpectations, student’s challenges, portfolio effects
  • Mohammad Zeimalipour*, Reza Fakhari Pages 87-100

    Concerning the role of the environment and natural resources in achieving development goals in numerous features, planning the education to create a culture of environmental and natural resources conservation is neccessary. In this qualitative study the effect of elementary education on the concepts of environmental conservation and natural resources on students were considered by the teachers' viewpoints. For these purposes, semi-structured interviews with 32 primary school teachers of Rafsanjan city in 2016 were used. The data were analyzed using open coding, axial coding and selective coding  and themes and sub-themes were selected from notes. Based on the results of this research, the main themes include: students, teachers, books and content, school staff, families, teaching, extracurricular activities, teacher training and education and sub-themes include books, quality content, the focus of content on attitude, the focus of content on changes in social and personal behaviors, content emphasis on increasing knowledge, interest and attractiveness creation, depth and focuses on the subjects, consistency with the real needs of learners, level of knowledge, teachers, book printing quality, extra-curricular activities, service , effective teaching facilities, as well as the local requirements related to the environment and natural resources.

    Keywords: interview, Curriculum, Primary education, Environmental Education, Natural Resources, Rafsanjan
  • Tahere Zahmatkesh*, Morad Yari, Fateme Ebrahimi Pages 101-118

    The purpose of this study is to investigate the consequences of the qualitative - descriptive evaluationmethod in elementary school. To do this, 15 teachers who were the executors of this method, were selected as the research participants and a biographical method was used in this research. The results of this research show that the qualitative- descriptive evaluation method has positive consequences in relation to the method of teaching, teacher, student and educational content and in comparison with the traditional method and has positive moral effects. There are also some factors that relate to the existence of these positive effects which are discussed in the article. In addition, the mentioned method has negative consequences that the following factors influence the appearance of them. These factors consist of the volume of textbooks, the teachers’ and parents’ lack of information about this method, and the shortage of class time.

    Keywords: Consequences, qualitative- descriptive evaluation, Teachers, Elementary School
  • Pages 119-140

    changing and innovating the curriculum is achieved by competent and capable teachers.  Professional education programs are regarded as important strategies to enhance the quality of teaching and also improve the student learning. The frequent evidences imply that centralized and short-term approaches in professional development have not been successful in developing significant changes in the teacher practice inside classrooms. Therefore, decentralization of teacher training courses and providing school-based learning opportunities in order to create sustainable professional development is of great importance. So, in the present study which is a normative inquiry, the researcher has recognized the essential elements that are considered as backbones of effective professional development models, by literature review and studying the profound studies on determination of characteristics of the effective models of teacher professional development. The purpose of the study is to present a conceptual framework for thinking on the teachers’ professional development curriculum, emphasizing the process and context-based nature of it. It is also worth saying that the researcher has proceeded in achieving the purposes and strategies of continuous professional development of teachers mentioned in fundamental reform document of education in I.R of Iran.

    Keywords: Continuing professional development, in-service education, school based approach, effective professional development, constructivism
  • Parisa Mayeli Pages 141-154

    In this article, the writer refers to action research as teachers’ professional activity that can develop insights, actions and educational change. He indicates its contribution to solving practitioners’ educational problems, inspiring introspection and improving the education. First of all, action research requires that practitioners identify the field of action, and plan and perform some activities to improve their action. Frequently, they need to monitor this process and reflect on it, and then redesign and revise the actions if neccessary. They also need to repeat this cycle until compelling evidence of concrete change and improvement appears. The article provides some definitions and modes of action research from the educationists’ point of view. It also briefly reviews the histories of action research development, introduces how to conduct an action research, and indicates different modes of action research as well as the impact of action research upon schools. The most important claim is that action research is a powerful and successful vehicle for educational change.

    Keywords: Action research, teacher as researcher, introspection, Reflection, educational change